Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Újdonságok 10.06 - Menté Másként Trió koncertje

10.06 - Menté Másként Trió koncertje

Email Nyomtat PDF
p { margin-bottom: 0.21cm; }


Szeged Alsóvárosi Ferences Templom

2010.október 06. 19 óra


A koncerten Kájoni János 17. századi csíksomlyói szerzetes

énekeskönyvéből hallhatók részletek.


Program:


Kájoni-énekek:

1.Örül, s örvend az én szívem


2.Dicsőség


3.Jöjj el Szentlélek, Úristen


4. Istennek Szent Báránya
5. Itt jelen vagyon
6. Ima Mária Országáért

Moldvai dallambokrok:

1.Öreg magyaros éneke


2.Ha folyóvíz volnék


3.Ráca


4.Ideki a csenderbe


5.Ez a kicsi Lészped

Sokszor nehéz megítélni, autentikus népzenét játszunk-e, vagy valami mást. Mindenképpen a bartóki tiszta forrásból merítünk, de érezzük, hozzá is kell töltenünk e forráshoz, hogy élő víz maradhasson. Népzenei hagyományunkból számunkra legfontosabb a moldvai falusi zene gyűjtése és éltetése – táncházban, koncerteken és tanítványaink révén is. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vetünk számot. Ez a gondolat itt-ott más utakat jelöl ki számunkra, mint az úgynevezett világzenék klasszikus vagy divatos áramlatai. A népi dallam-remekmű nem tűri, hogy tőle idegen, sematikus harmóniák, túladagolt ritmusok vagy hatásvadász koncepciók kiszolgálójává tegyék. Feldolgozásainkban a dallamot nem csupán önmagában akarjuk felhasználni, hanem a szűkebb-tágabb keretét adó hagyományvilággal együtt minél mélyebben megismerni, s ennek megfelelően gondolni tovább. Egyszerű eszközeinket gondosan kihasználva keltjük új életre a hagyományos muzsikát. Így nem csupán a népzene és a népköltészet múltbeli életéről kapunk képet, hanem azok ma is ható varázserejéről, örök aktualitásáról.

Koncertünkön tanítványainkkal, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Mester Tanoda művészeti iskolájának Népzenei Kamaraműhelyével részleteket adunk elő Kájoni-mise c. összeállításunkból. A zenekart nemcsak népzenész (hegedűs, énekes, kobzos) tanítványaink alkotják, hanem néhány gitáros növendék is, tanárukkal, Szalkai Sándorral és egy csellista diákunk.

A liturgikus énekfüzér Kájoni János 17. századi csíksomlyói szerzetes énekeskönyvén alapul. Kájoni maga is működött Moldvában, s gyűjteményének több száz éves példányait a moldvai magyarok a mai napig használják anyanyelvű hitéletük hagyományos (azaz illegális) alkalmain. Így természetes módon adódott, hogy a Kájoni-énekekhez moldvai népi dallamokat is társítottunk, s hogy ez az újraénekelt zene ugyanabból az egyszerűségből nyeri erejét, mint a népdal.

Műsorunk második felében moldvai népdalokból álló énekfüzéreket adunk elő eredeti hangszereléssel és ősi erővel.


Előadó együttes: Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye


Az együttes vezetői:


Fábri Géza – koboz; művészeti vezető

Fábri-Ivánovics Tünde – népi ének

Lipták Dániel – hegedű

Szalkai Sándor - gitár