Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Újdonságok A szocializmus áldozatainak nevesített szenvedőiről

A szocializmus áldozatainak nevesített szenvedőiről

Email Nyomtat PDF

A szocializmus áldozatainak nevesített szenvedőiről.Sztálin, büntetések

A csillapíthatatlan taps kapcsán már esett szó Szolzsenyicin könyve alapján arról, mik történtek Sztálin idejében a Szovjetunióban. Ha már előkerült ez a könyv, megragadom az alkalmat, hogy idézzek belőle néhány esetet, amely miatt elkövetőjük munkatáborba került 5-10 évre.

  Egy szabó le akarta tenni a tűt, és hogy megtalálja, a falon lógó újságba szúrta - történetesen épp Kaganovics szemébe. A kuncsaft észrevette: 10 év (terrorizmus miatt).

  Egy boltosné, a szállítótól átvett árut egyéb papír híján egy újságlapra jegyezte. A szappan darabszáma épp Sztálin et. Homlokára került: 10 év.

  A znamenkai gépállomás traktorosa a Legfelsőbb Tanács választási jelöltjének brosúrájával bélelte ki rossz bakancsát. A brosúrafelelős keresni kezdte, és megtalálta a hiányzó darabot: 10 év (ellenforradalmi agitáció miatt.)

  Egy falusi kultúrház vezetője az éjjeliőr társaságában Sztálin-mellszobrot ment vásárolni. A beszerzett szobor nagy és nehéz volt, de a kultúrház vezetőjének méltóságával nem fért össze, hogy ő is részt vegyen a cipelésében, ezért az éjjeliőrre hagyta. Az meg nem boldogult a feladattal: a hóna alá nem fért, ha a mellére szorítva cipeli, eltörik a dereka, elvágódik vele. Végül jó gondolata támadt: lecsatolta a nadrágszíját, ráhurkolta Sztálin nyakára, átvetette a vállán, így vitte a faluba. 10 év (terrorizmus miatt).   Egy süketnéma ácsnak is sikerült 10 éves büntetést kiérdemelnie ellenforradalmi agitáció miatt. Egy klubhelyiséget padlózott, az óriási teremből mindent kihordtak, sem fogas, sem szeg sehol. Így Lenin mellszobrára dobta a kabátját és a sapkáját, amíg dolgozott. Közben valaki jött, és meglátta.

  Egy állami gazdaság irodájában jelmondat volt kifüggesztve: "Az élet jobb lett, az élet vidámabb lett. Sztálin." Valaki piros ceruzával egy u-betűt írt Sztálin neve után: Sztálinu, azaz Sztálin számára lett jobb és vidámabb az élet. Nem is vizsgálták, ki írta fel az u betűt, az egész irodát lecsukták.

Végül néhány szó arról, hogy Sztálin halálakor az elhunyt Sztálin becsmérléséért Magyarországon 219 embert vettek őrizetbe és ítéltek el izgatásért (ld. Népszabadság 2003.03.05).

  Peyer Endre badacsonyi orvos "tetszhalottnak" nevezte Sztálint (mindenkinek tetszik, hogy halott) (1,5 év)

  Kubriczky Gyula 43 éves abonyi asztalos felajánlotta, hogy balzsamozás gyanánt lefossa Sztálint (3 év)

  M. Gyuláné Gyöngyösön kijelentette: "A Szovjetunióban bő termés lesz, mert a legnagyobb ganéj a földbe került"

  Sáfián György vágóhídvezető: "Meghalt a vén csirkefogó, egy kutyaütővel kevesebb, de majd jön helyette másik" (első fokon 8 év, másodfokon felmentették)

  Jánosi György váraljai református lelkész levétette a gyászlobogót a templomról (3 év)

  Baráth Anna gépírónő gúnyosan mosolyogva azt mondta, hogy hamut szór a fejére (3 hónap)

  Zrigh Károly elektroműszerész álmának elmesélésével követett el izgatást: Sztálin elvtársat egy dombtetőn két férfi balzsamozta, és amikor az arcához értek, felült, de a balzsamozók egy súlyos tárggyal fejbe vágták, mert ha már meghalt, maradjon halva. (Azt is terjesztette, hogy Rákosi és Gerő elvtársakat házi őrizetbe vették. Első fok: 3 év, LB: 2 év 3 hónap).