Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Újdonságok Kirándulás Ásotthalomra 05.14

Kirándulás Ásotthalomra 05.14

Email Nyomtat PDF
Kirándulás Ásotthalomra szerkeszt Nyomtat  
2011 május 14, szombat, 08:00 - 17:00 Beírta: admin Találatok : 631

Ásotthalom felfedezése
 Szeretettel várunk minden érdeklődőt
2011. április 16-án, Indulás 08:00 órakor a Mars téri Autóbusz
állomásról! ( 8:30-kor induló járat megállójából), vagy személyautóval.
Kirándulás az ásotthalmi erdőbe és az Ásotthalmi Erdészeti Múzeumba

 A kirándulást kalauzolja:
Csehó Gábor a Móra Ferenc Múzeum  Természettudományi Osztályának munkatársa
Csak a buszköltséget kell kifizetni, a többi program ingyenes!

 

Jelentkezés: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet ; 06-62-441-154

 

A Szakiskola bemutatása

A Szegedet Bajával összekötő útról bekötőút vezet Ásotthalomra. A települést érintve több útvonalon is megközelíthető a Szakiskola, legegyszerűbben a Kiss Ferenc körúton keresztül.
A Szakiskola nagyjából háromszög alakú, mintegy 10 hektárnyi egybefüggő területen található. Az alapítást követő évtizedekben az épületegyüttest a mai Béke utca felől közelítették meg. Innen nyílegyenes út vezet a főépülethez a parkon át. A motorizáció fejlődésével a mai Kiss Ferenc körút felől nyitottak utat a gépjárműveknek. Az iskola főbb útvonalainak aszfaltozása után a Kiss Ferenc körút aszfaltozásával végérvényesen ez az útvonal lett a főbejárat, míg a Béke utca felőli útvonal ma a gyalogos közlekedést szolgálja. A bejárati rész mai képét az új kollégium és a portaépület felépítésével 1999-ben nyerte el.

A főépület folyosóján igazán hangulatos kép fogadja a látogatókat. A falakon több évtizedes tablók sorakoznak egymás mellett. Közöttük ritka, ma már védett ragadozó madarak preparátumai vannak, réti sasok, szirti sasok, halászsasok, parlagi sas, és még jó néhány faj ejti ámulatba a látogatókat, ezeket az 1960-as években az iskolában működő preparátorszakkör tagjai készítették. Mellettük a falakon régi fotók, trófeák függenek, évszázados vitrinekben megfakult állatok, többek között nyest, nyuszt, vadmacska, mezei nyúl, borz élethű preparátumait láthatjuk. A folyosó hangulatát emeli a megszámlálhatatlanul sok szobanövény üde zöldje. A középső bejárattal szemben 1938-ban vadászati gyűjtemény volt, ez ma is a helyén van. A diorámaszerűen elhelyezett preparált szarvascsalád megannyi látogató kedvenc képe.A Tanulmányi erdő mai területe 441,8 hektár. Az erdők két fő csoportra oszthatók A fatermelési rendeltetésű erdők területe 286,6 ha. A korábbi gazdálkodás során létrehozott fiatal vagy középkorú faültetvények tartoznak ide. Legjellemzőbb fafajai az erdei fenyő, fekete fenyő, szürke nyár és kevés akác. A többi erdő a tudományos kutatás és az oktatás céljait szolgálja. Ide sorolhatók az idős kocsányos tölgy alapú keménylombos állományrészek, a fiatal keménylombos erdőfelújítások, valamint a korábban az Erdészeti Tudományos Intézet által használt kísérleti területek is.

1995-ben kezdődött meg az erdő területén található Négyökrű réten egy fafajgyűjtemény kialakítása. A gyűjtemény a rétet gyűrű alakban fogja körbe, a vad kártétele ellen kerítés védi. Mintegy 31fenyőféle és 123 lombos fa- és cserjefaj található meg itt.

A Tanulmányi erdőben jónéhány óriás famatuzsálem tornyosul. Közülük méretével és korával is kitűnik az 55-ös út közelében, a 31-es km-kőnél álló Ruzsafa. 475 cm-es törzskerületével és a 21,5 m-es magasságával tekintélyt parancsoló példány, a néphagyományban több legenda is fűződik hozzá.