Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Újdonságok Celerin atya

Celerin atya

Email Nyomtat PDF
“Fiam, menj ki a szőlőbe dolgozni. Nem akarok - felelte - de később meggondolta és kiment...Teljesítette apja akaratát.” /Mt. 21,28-29.31./
A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tudatja,
hogy 2008. június 23-án az esztergomi rendházban
életének 94., szerzetességének 72., papságának 68. évében elhunyt
Kámán Emil P. Celerin OFM.
1914. június 29-én született Zalabesenyőn. Gyöngyösi növendékévei után Jászberényben volt hitoktató, Dunaföldváron káplán. A szerzetesrendek feloszlatása után Máriakéménden, Püspöklakon, Regölyön, Aparhanton, Izményen, Dávod‑Püspökpusztán majd Szegeden volt lelkipásztor.
Lévén fiatalkorában maga is ökölvívó, szerette és önmagára is vonatkoztatta Szent Pál apostolnak ezt a hasonlatát: “Úgy öklözök, mint aki nem levegőt ütlegel.” /I. Kor.9,26./ Önmagán győzedelmeskedő, megküzdött engedelmességben élt. Engedelmeskedve nem embernek engedett, hanem Istennek engedte át magát, Isten pedig őneki. Ebből fakadt, hogy a püspökei által rábízott kis falvaknak tudott nagylelkű pásztora lenni.
Pünkösdi nyelvtehetség volt: mindenki nyelvén értett.
Kis gyóntató stólájának, melyet amikor kellett, vakon is megtalált, különös ereje volt. Amikor magára vette, áldása nyomán a “ tékozló fiak” az Atya bátorító jóságát érezhették meg.
Méhészkedve megtanulta, hogy a “ méz-édességnek” ára van. Amikor ő kapott szúrást “kedvenc méheitől”, kihúzta a fullánkot, megbocsátott. Amikor az esett meg, hogy ő szúrt, átérezte a másiknak okozott fájdalmat, és őszinte bocsánatkérésével már ki is húzta a fullánkot.Volt tapasztalata a megbocsátással mindig újra és újra teremtett békesség édességéről.
Az örök világosság fényeskedjék neki !
Testvérünket 2008. július 1-én a halotti zsolozsma elimádkozása után 17 órakor helyezzük örök nyugalomra Szegeden, az Alsóvárosi Temetőben.
Lelki üdvéért a gyászmisét 18 órakor mutatjuk be
az Alsóvárosi Ferences Templomban
Utoljára frissítve ( 2008 október 08., szerda 13:05 )