Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Alsóvárosi Kultúrház Az Alsóvárosi Kultúrház története

Az Alsóvárosi Kultúrház története

Email Nyomtat PDF

Az épület 1933-ban épült az alsóvárosi hívek adományaiból, az alsóvárosi egyházközség közösségi házaként. 1933. szeptember 18-án szentelte fel Glattfelder Gyula, akkori megyéspüspök.

 

A ház 1933-ban mintegy a „liturgikus tér meghosszabbításaként” épült, hiszen már akkoriban is pezsgő élet zajlott a plébánián, amely szinte kinőtte a plébániai kereteket. Ugyanakkor számtalan olyan programigény is felmerült, amelynek nem nyújtott megfelelő hátteret a plébánia( pl: bálok, szini előadások) Ekkoriban a legény-és leányegyletek, dalárdák, színkörök működtek itt, de itt találkozott a rózsafüzér társulat is. Régi iratok tanulmányozásából tudjuk , hogy az 1940-es évek végén a KALOT Mozgalom székháza volt az épület, amely az egyik legnagyobb egyházi szervezetbe foglalta a munkás és parasztfiatalokat.

Az 1950 es évek elején, az egyházi intézmények államosításakor az épület a Magyar Államvasutak kezelésében került, és maradt 1999-ig .Ez idő alatt komplex közművelődési intézményként funkcionált: könyvtár, képzőművészeti kör, szimfónikus zenekar működött benne.

1989-ben kezdődtek a visszaigénylési tárgyalások, és hivatalosan 1999. január 1-én vehette át az épületet az alsóvárosi egyházközség.

 

 

A Kultúrház fő célkitűzése alapvetően két irányvonalban mutatkozik meg:

  • keresztény szellemiség képviselete, a humán értékek közvetítés
  • másfelől pedig a városrész jellegéből fakadó arculat: a néphagyományok, a népi mesterségek megismertetése
Utoljára frissítve ( 2010 szeptember 07., kedd 13:09 )