Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Újdonságok Tetovált srácokkal is foglalkozik a snowboardozó ferences (fr. Mátyás)

Tetovált srácokkal is foglalkozik a snowboardozó ferences (fr. Mátyás)

Email Nyomtat PDF

Tetovált srácokkal is foglalkozik a snowboardozó ferences

Gyerekkorom óta windsurfözöm, a snowboard magyarországi megjelenése óta pedig a téli műfaj is hozzám tartozik. Volt időm és alkalmam jól megismerni az igényeket. A tervezési munkában elsősorban a műszaki megoldások érdekelnek, de a brandépítés is kézre eső feladat számomra – mondja a Mandinernek adott interjújában Wertheim Mátyás ferences szerzetes. 

A Mandiner szerint Wertheim Mátyás gyorsan eloszlatja a Zeffirelli Szent Ferenc-filmje által sugárzott romantikát, a „zárt rendházak csendjében élő, önsanyargató szerzetesek középkort idéző képzetét”. 

-Én szívesen találkozom azokkal a fiatalokkal, akik életének fontos része a gördeszkázás, a snowboard vagy éppen a surf. Jó dolognak tartom, hogy vannak közös céljaik, mert a közös érdeklődési kör összetartja őket – fogalmaz a szerzetes a vele készült interjúban.  – Itt, Pasaréten, illetve a fővárosban persze az egyház szolgáltatásai terén is nagy a kínálat, válogathatnak, hogy a rendszeres különórákon túl melyik sztár paphoz forduljanak, ha épp olyanjuk van. Itt tehát kisebb is az ötvenegyedik programlehetőségre az érdeklődés. Vidéki kisvárosban egészen más a kihívás. Amikor köztük vagyok, igyekszem hídszerepet betölteni, hogy ne valami antik műtárgyként tekintsenek az egyházra; azonban nem akarom a hitemet rájuk erőltetni. Nem az az első mondatom, hogy helló, Mátyás atya vagyok, pap és szerzetes; legyen nekik is munkájuk annak kitalálásában, hogy mit miért mondok vagy csinálok. 

Hozzáteszi: „érdekes módon könnyebben fogadják azt, hogy én szerzetes vagyok, mint a rendi testvérek azt, hogy esetenként furcsa hajú, tetovált, orrpiercinges srácokkal foglalkozom. Meggyőződésem, hogy akik BMX-eznek, görkoriznak, szóval ilyen sportokért lelkesednek, azok nagyon kitartók, sok munkát tesznek bele, ha ez a kívülállók számára nem is érték.” 

-Nem nagyon hiszek abban, hogy az embereket ismeretlenül kiszólítva, mondjuk a Széll Kálmán tér forgatagából, meg lehetne bármit is mutatni nekik abból, amire mi az életünket tettük. Ezek a sportok, vagy bármilyen más program célja az, hogy a hit által, szorosabb vagy lazább módon, de egymás kompániájának részeseivé váljunk – vélekedik Wertheim Mátyás. 

Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.