Szegedi Ferencesek

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Honlap Rendház

Rendház

Email Nyomtat PDF

Rendház

 Assisi Szent Ferenc Élete

Assisi Szent FerencEgy 24 éves itáliai posztókereskedő 1205-ben felismeri, hogy a hírnév és gazdagság bensejében feszülő vágyának addig nem is sejtett beteljesülését kínálja Isten, aki Fiában, Jézus Krisztusban értünk szolgává és szegénnyé lett. Õt imádva, egyházában Õt ünnepelve, az embereknek Õt hirdetve és a szegényekben Õt szolgálva minden kincs az övé - ezért élhet szegénységben, tulajdon nélkül és tisztaságban.

Ez a felismerés megváltoztatja Ferenc életét. "Elhagyja a világot" - hogy a világ Teremtőjének és Megváltójának éljen. Hirdeti, hogy egyetlen Atyának vagyunk a gyermekei mindnyájan, egymásnak pedig testvérei Krisztusban. Három évvel később társak csatlakoznak hozzá, létrejön körülötte a fraternitas, a testvéri közösség. Közös életeszményük a minoritas: kisebbnek lenni mindenkinél, nem uralkodni senkin, ahogy Krisztus is mindenki szolgája lett.

Az egyház elismeri őket, mint szerzetesi közösséget, mint a KISEBB TESTVÉREK RENDJÉT (Ordo Fratrum Minorum). Ennek jele a pápai bullával jóváhagyott életszabály, a regula 1223-ból.

Amikor Ferenc 1226-ban, 45 évesen meghal, követői már több ezren vannak. Rendtartományokra, provinciákra oszlanak, Angliától a Szentföldig. 1228-ban pedig magyar földre is eljutnak az első ferencesek.

1181 végén - megszületik Assisiben. Anyja a keresztségben a János nevet adja neki, de apja, francia kereskedelmi útjainak egyikéről hazatérve, Francescóra változtatja azt.

1187 - Szaladin egyiptomi szultán elfoglalja Jeruzsálemet.

1196 - Ferencet felveszik a kereskedocéhbe, és leteszi a hubéri esküt.

1198 tavaszán - Assisi lakói megostromolják és lerombolják a császári hatalmat jelképező Rocca várat. Ferenc valószínűleg ott szorgoskodik a falbontásban.
Jan. 8.: III. Ince pápa megválasztása.

1199-1200 - Polgárháború Assisiben, majd a kommuna megalakítása a városban.

1202 november - Háború Perugia és Assisi között. Ferenc fogságba esik.

1203 - Ferenc betegen szabadul a fogságból és visszatér Assisibe.

1204 - Elhúzódó betegsége.

1205 tavaszán - Csatlakozni akar a keresztesekhez. Fölfegyverkezik és elindul, de Spoletóban egy látomás visszatéríti Assisibe. "Ferenc, ki a nagyobb: az úr vagy a szolga? Akkor miért nem az úrnak akarsz szolgálni?" - Ferenc rendszeresen és hosszan imádkozni kezd.

 

Banner